novastar

Novastar (1996 – heden)

Mars needs woman

Hey commander
It’s your cadet
I’m only a rookie
And you’re a vet
I’ve got this ship
It’s kinda like my car

Hey commander
New to the game
It’s called survival
What’s my name
For this mission
behind bars

Don’t you know
It’s getting kinda strange
Mars needs woman
Can that be arranged?
You best buckle up
Before you hit the roof
Mars needs woman
Needs woman too

Climb aboard with the speed of light
See the stars Before it gets night
Hang on tight
The earth’s gonna move

Hey commander
It’s your cadet
I’m only trying
But not quiet yet
I’ve got this cause
It kinda seems so far

Don’t you know
It’s getting kinda strange
Mars needs woman
Can that be arranged?
You best buckle up
Before you hit the roof
Mars needs woman
Needs woman too
(2x)

It’s floating

Vlaamse groep rondom de Nederlandse zanger/gitarist Joost Zweegers. In 1996 wint Novastar Humo’s Rock Rally in 1996 (de Belgische Grote Prijs). Met de single The Best Is Yet To Come scoort de band in 2000 een grote hit in België.

Bezetting
Cathy-Ann Van Volsem: drums
Joost Zweegers: zang, gitaar, piano
Karel De Backer: drums
Lars Van Bambost: gitaar

Overige muzikanten
Jang Coenen: basgitaar

historie

1992 – 1996
Joost Zweegers verhuist op zijn vierde met zijn ouders vanuit een klein plaatsje onder de rook van Eindhoven naar De Bossen, net over de grens in België. Op latere leeftijd gaat hij in Antwerpen wonen en komt hij in contact met andere muzikanten. Hij laat voor het eerst van zich horen met de garagerockband The Sideburns. Hiermee staat hij in 1992 in de finale van Humo’s Rock Rally. Na de finale blijft het een tijd lang stil rondom Joost. Pas in 1994 duikt zijn naam weer op in de band Milk The Bishop, waarmee hij de single Asshole opneemt en regelmatig optreedt.

1996
In 1996 besluit Joost voor de tweede keer mee te doen aan de Rock Rally, nu onder de naam Novastar. Met deze groep maakt hij gedegen popliedjes die nogal eens worden vergeleken met het werk van Crowded House en The Beatles. Novastar wint de belangrijkste Belgische band-wedstrijd. Het geld wat hij wint, steekt hij in een eigen muziekstudio, Vita Nova. Naast zijn werk voor de studio is Joost te zien in de Beatles-coverband The Beatles Revival Band.

1999
In 1999 tekent Joost een contract bij Warner Music Benelux en krijgt hij de kans om een album op te nemen. De eerste single Wrong komt in oktober uit en wordt meteen een hit in Vlaanderen. In Nederland haalt het nummer de tipparade. Door de grote impact van de single in België wordt besloten de release van het album naar het volgend jaar te verplaatsen.

2000
Ex-Noordkaap gitarist Lars van Bambost voegt zich bij de band. In februari verschijnt de debuut-cd Novastar en die vliegt de winkels uit. In twee weken tijd zijn er in Vlaanderen al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Het levert de band een eerste plaats op in de albumlijst. Ook de single The Best Is Yet To Come wordt een grote in hit in België. Novastar wint een aantal prijzen voor het album, waaronder de TMF Award voor het beste Belgische album en twee ZAMU Awards voor beste componist en beste album. De single Lost And Blown Away haalt ook de Nederlandse Mega Top 100. De band is in de zomer te zien op veel festivals waaronder Pinkpop, Parkpop, Beachfestival en Marktrock en gaat op een Europese tournee met K’s Choice. Joost is daarnaast ook solo te zien op showcases over de hele wereld.

2001
De cd van Novastar verschijnt in Amerika. Joost gaat op tournee met Neil Young. De band speelt op grote festivals als Rock Werchter, Waterpop, Parkpop, Folk Dranouter, Axion Nandrin. Joost wint een Cultuur Award in Limburg.

2002
Novastar wordt door de Belgische publieke radio uitgeroepen tot een van de beste Bands die de Belgische muziekindustrie heeft gekend. Joost is solo te zien op Martrock, de Lokerse Feesten en Feeling The World. Hij brengt in samenwerking met Artsen Zonder Grenzen en Piet Goddaer van Ozark Henry een bezoek aan Zuid-Afrika waar hij een optreden doet met The Generix tijdens The Symphonic Alternative. Ook staat hij op een benefietconcert ter behoud van het regenwoud. Tevens maakt hij het nummer Ik Ben Hier voor de soundtrack van de Nederlandstalige versie van de Dinsey-film Treasure Planet.

2003
Joost is te zien bij Humo’s prijzenfestival Pop Poll De Luxe. In New York en Los Angeles werkt Zweegers samen met grote producers als Simon Climie en Bob Ezrin aan nieuwe nummers, maar de werkmethode bevalt hem niet. Terug in Europa gaat Novastar de studio in met Piet Goddaer van Ozark Henry.

2004
Vier jaar na het debuutalbum verschijnt in het voorjaar Another Lonely Soul, een afscheidsplaat voor zijn vriendin. Novastar speelt dit jaar onder meer op Lowlands.

2005
Joost Zweegers breekt zijn voet op twee plaatsen en moet daarom onder meer in november zijn optreden op Crossing Border afzeggen. De breuk is complex en het kost Zweegers enkele jaren om te revalideren.

2007 – 2008
Een verblijf bij de Mentawai op Jakarta zorgt voor hernieuwde inspiratie en Zweegers begint nieuwe songs te schrijven. In de ICP studio te Brussel neemt hij samen met producer Wim de Wilde en een keur aan gastmuzikanten (waaronder gitarist Jean-Marie Aerts) het album Almost Bangor op dat in het najaar van 2008 uitkomt.